Factoring als oplossing voor de financiering van de Wtta waarborgsom 

Marcel Jansen
Marcel Jansen
Business Development Manager

Vanaf 1 januari 2026 treedt de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) in werking. Deze wet heeft grote gevolgen voor alle bedrijven die arbeidskrachten uitzenden in Nederland. In dit artikel geven we meer informatie over de WTTA en bieden we een oplossing voor de financiering van de waarborgsom.


 Wat is de Wtta?

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) verplicht bedrijven die arbeidskrachten uitzenden om een vergunning te hebben van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze vereiste geldt zowel voor uitzendbureaus die hun eigen werknemers bij klanten onderbrengen als voor doorleners, payrollers en detacheerders. Vanaf 1 januari 2027 zal de Nederlandse Arbeidsinspectie hierop gaan handhaven en boetes uitdelen bij overtreding van de wet. 

Het doel van de WTTA is het creëren van een meer gereguleerde en gecontroleerde uitzendbranche in Nederland. De wet is ontworpen om de integriteit en transparantie binnen de sector te verbeteren en zorgt ervoor dat bedrijven die arbeidskrachten uitzenden, voldoen aan strikte eisen en verantwoordelijkheden. De WTTA streeft ernaar een effectief en werkbaar systeem op te zetten dat werknemers, vooral arbeidsmigranten, beter beschermt en een gelijk speelveld creëert voor uitleners. 

 

Waarborgsom van EUR 100.000,-

Om toelating te verkrijgen en te behouden, moeten uitleenbedrijven aan diverse voorwaarden voldoen, waaronder het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG RP) voor de rechtspersoon van de onderneming en het stellen van een financiële zekerheid door middel van een waarborgsom van 100.000 euro gedurende vier jaar. Daarnaast moeten ze voldoen aan de eisen in het normenkader, ondersteund door een inspectierapport, dat zich richt op de naleving van Nederlandse arbeids- en fiscale wetgeving, cao-verplichtingen en sociale verzekeringswetten.
Klik hier voor meer informatie over de WTTA. 
 

 

Financiering van de Wtta waarborgsom

De verplichte waarborgsom van 100.000 euro kan een aanzienlijke financiële last zijn, vooral voor kleinere of groeiende ondernemingen. Dit bedrag, dat als financiële zekerheid moet worden gesteld, kan de cashflow van een bedrijf flink onder druk zetten. Voor bedrijven zonder voldoende reserves kan dit een grote uitdaging vormen om aan deze verplichting te voldoen.

Hier kan factoring een oplossing bieden. Met factoring kunt u uw openstaande facturen financieren, waardoor er direct liquiditeit vrijkomt. Deze vrijgekomen middelen kunnen vervolgens niet alleen worden gebruikt als werkkapitaal, maar ook om de verplichte waarborgsom te voldoen. Bibby Financial Services kan u hierbij ondersteunen, zodat u zonder financiële zorgen kunt voldoen aan de eisen van de WTTA.

Voordelen van factoring

  • Snelle toegang tot liquiditeit: Factoring zorgt voor een snelle vrijgave van kapitaal dat vastzit in openstaande facturen.
  • Geen extra schulden: In tegenstelling tot traditionele leningen creëert factoring geen extra schulden op de balans. Dit kan gunstig zijn voor de kredietwaardigheid van het bedrijf.
  • Verbeterde cashflow: Door de constante instroom van liquide middelen wordt de cashflow verbeterd, wat belangrijk is voor de dagelijkse bedrijfsvoering en groei.

Bibby Financial Services als uw factoring partner

Bibby Financial Services is een bankonafhankelijke factormaatschappij en een familiebedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van flexibele financieringsoplossingen voor de uitzendbranche. Door gebruik te maken van onze factoringdiensten kunt u de verplichte waarborgsom van de WTTA voldoen zonder uw bedrijf in gevaar te brengen. Dit biedt u de mogelijkheid om te blijven groeien en concurreren in de gereguleerde uitzendbranche.

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van factoring voor uw onderneming? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek of doe onze factoringscan. Wij denken graag met u mee.